Gå till hemsidan och läs mer om Hälsoprogram online, utbildningar, föreläsningar och coachning

Så lätt att fastna i qvickfix och snabbmatsträsket..

Vad är det som gör att allt fler väljer hel och halvfabrikat? Vad är det som gjort den osunda snabbmaten så populär? (ja, det finns absolut sund snabbmat) Ansvaret som förälder att ge sina barn sunda matvanor är stort. Det räcker långt att lägga en sund grund för vad som är Bra Mat så kan man sedan gå utanför ramarna.. inte tvärtom.

Jamie Oliver är en mat revolutionist jag ser upp till, han gör mycket bra för att skapa medvetenhet hos barn, föräldrar och skolor. Jag hittade hans video där han visar barn hur man gör Nuggets. Ett experiment som vanligtvis borde funka som avskräckande exempel. Icke sa nicke, först tyckte barnen det var äckligt med kycklingskrovet och allt brosk, skinn och blod. I takt med att det äckliga tog formen av nuggets så blev de mer och mer benägna att ändå äta det. se filmen här:

Vad hände med matglädje, kunskap och hälsa? Jag är övertygad om att stress har en stor betydelse för hur vi skapar våra vanor. Det är en överlevnadsstrategi att förenkla och hitta qvickfix. ag är också övertygad om att det flesta vet vad som är bra och inte bra, problemet är att det är så lätt att fastna i gamla hjulspår och vanor. Att ta tag i att bryta mönster kräver en hel del energi och det är utmanande att få med sig hela familjen då vanorna förmodligen rotat fast sig.

”Vi gör det som vi vet fungerar för stunden och tar tag i det sen..”

Med bara lite mer kunskap, inspiration, vägledning och struktur så kan man ta ansvaret som förälder och se till att barnen får sunda matvanor med sig. Ju mer jag ser vart vi är på väg dess mer inser hur jag rätt jag hade när skapade webbprogrammet Familjehälsan. Jag är absolut inte den som lever under pekpinnen, det händer att jag köper osund snabbmat ibland till mina barn och de tycker om sötsaker som de flesta barn. För mig handlar det om att skapa medvetenhet och att grunden är Bra Mat, sedan kan man göra utstickare därifrån 🙂

2 kommentarer på “Så lätt att fastna i qvickfix och snabbmatsträsket..

 1. Sara skriver:

  Hej,
  Jag håller med dig man kan ”fuska” ibland och lever själv efter 80 och 20 principen, där jag äter bra mat 80% och lite dåligare 20. Fungerar perfekt.
  Men jag har en fundering: om man ska äta ute på restaurang vilka alternativ är bäst att välja där?Sushi? Asiatisk mat? Sallad?
  Även om man vill fika kaffe och en smörgås, vad anser du är bäst att välja då?

  Mvh,
  Sara

  1. Camilla Rova skriver:

   Hejsan Sara,
   Vad som är bäst att välja ute är helt beroende på restaurang. Sushiriset innehåller ofta mycket socker, thailändsk mat innehåller ofta mycket socker och sallade är inte alltid nyttigt, det beror helt vad den består av. Är du ute efter nyttig mat så fråga kocken först. När det kommer till fika så är jag novis, jag fikar sällan och när jag gör det så blir det en slät kopp kaffe eller te, ibland finns det en frukt eller fruktsallad att välja bland godsakerna. Alla val beror på vad ditt mål är, är det viktminsknig så behövs mer disciplin, handlar det om att äta nyttigt så fråga kocken, är det att njuta av den där smarriga favoriträtten så beställ och njut med varenda cell i kroppen och gör nästa mål nyttigare.
   Inget är svart eller vitt dessvärre 🙂
   Må så gott
   Camilla

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Till toppen