Gå till hemsidan och läs mer om Hälsoprogram online, utbildningar, föreläsningar och coachning

Familjen Darbom

Darboms

Riktigt kul att familjen Darbom var först ut i TV3 och Min Stora Lata familj, en underbart härlig familj med så mycket humor och kärlek till varandra <3

Hos familjen Darbom handlade det delvis om att styra upp inhandlingen av mat, det var mycket köp 3 betala för 2 och skafferiet var fullt, inte faktiskt bara av snacks och kakor utan även stapelvis av annat som var bra att ha. Pappa Darbom hade en förkärlek till öl och nötter, i programmet blev jämförelsen ”visste du att det i 100 gram nötter är lika mycket energi i som det går åt vid 60 minuters jogging?” Hicka och tystnad.. för inte var det så att han joggade 60 minuter varje kväll.. hrmpf! Nötter generellt är en mycket bra fettkälla men vill man gå ner i vikt så behöver man veta att det även innehåller mycket energi och att det är lätt att överäta.

Mamma Darbom, en glad och mycket insiktsfull kvinna med en förkärlek till Sangria och Thaimat och även som hon själv säger en ”matmissbrukare”. Här handlade det mycket om att hantera de känslor som dyker upp och att ta reda på vad det är som triggar att hon hamnar i frosseri. Det stora steget låg i att ta kontroll, göra medvetna val och ta ansvar för konsekvenserna, både de goda såklart men framförallt de tillfällen där skam, skuld och misslyckande tog över känslorna.

Hos familjen Darbom lade vi fokus på att planera och strukturera upp hur en dag kan se ut. När man slarvar med maten och äter mycket socker i form av godis och kakor så är det lätt att komma in i negativa spiraler där sötsuget ökar.
Vi lagade tillsammans upp en hel dag som såg ut så här:

Frukost: havregrynsgröt med rivet äpple och mjölk + ett ägg
Mellanmål: äpple och några valnötter
Lunch: kalkon och kesofylld omelett
Mellanmål: Jordgubbs smoothie
Middag: ugnsbakad lax med romsås och kokt potatis
Kvällsmat: keso med blåbär och lite hackad mandel

Kalkon och kesofylld omelett
1 portion (till vuxen för viktminskning, till barnen kan man koka ex bulgur till)

Omelett
1 helt ägg 50g
1 äggvita
0,5 tsk olja
½ finriven morot 35 g
¼ lök 30 g

Fyllning till omelett
5 skivor kalkon 50 g
½ dl keso 50 g
1 tsk franska örter
2 msk purjolök 10 g
örtsalt och peppar

sallad
1 näve gröna blad 20 g
1 tomater 75 g
½ dl kikärtor 35 g
2 rödlöksringar 30 g
1 nypa alfalfagroddar 10 g
Äppelcidervinäger

1. Vispa ägget och äggvitan hårt med vatten salt och peppar. Skala och riv morot, skala och finhacka lök. Värm en teflonpanna till medelvärme (3 av 6). Häll i olja, fräs morötter och lök. Häll sedan på äggvispet. Låt omeletten stelna utan att du vänder på den.
2. Blanda keso, franska örter, strimlad kalkon och purjolök. Smaka av med örtsalt och peppar.
3. När omeletten stelnat klickar du ut kesoröran på ena halvan. Den andra halvan viker du över. Låt ligga en stund så den blir varm.
4. Servera med en sallad på gröna blad, tomat, kikärtor, rödlök och alfalfa. Smaka av med lite äppelcidervinäger och kryddor.

Ugnsbakad lax med romsås
2 Portioner

250 g lax
4 potatiasar 150 g

Romsås
4 msk kesella 60 g
4 msk yoghurt 60 g
2 msk röd rom 30 g
½ rödlök 60 g
2 tsk dill 1 g
1 dl räkor 100 g

Lätt kokta grönsaker
Citron
2 tsk olivolja
8 st sparris
1 morot 70 g
4 minimajs 40 g
10 sockerärtor 40 g

Lite kalla grönsaker
1 stor näve bladspenat 40 g
4 skivor rödlök 30 g
1 nypa ärtskott 10 g
Salt och peppar

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • koka potatisen
  • Krydda laxen med örtsalt och peppar. Riv lite citronskal över. Baka av laxen i ca 10-12 minuter.
  • Blanda kesella, lättyoghurt, finhackad rödlök, hackad dill, räkor och rom, smaka av med citron, salt och peppar.
  • Bryt av och släng nedersta delen på sparrisen och koka i lättsaltat vatten cirka 8 minuter beroende på sparrisens tjocklek.
  • Skala och skär moroten i tunna stavar. Lägg i morötter och minimajs när cirka 5 minuters koktid återstår. Sockerärtorna lägger du i precis innan du häller av vattnet.
  • Servera lax, romsås och grönsaker med en sallad på babyspenat, rödlök och ärtskott.
  • Blanda olja och pressad citron över grönsakerna
Kommentera ››

Varmt Välkommen till min Blogg

hjärtaJa, då var det äntligen dax att skriva första blogginlägget, lite pirrigt och en bit utanför min comfortzon. Det är klart att de där elaka trollen (läs jantelagen) hoppar upp på axeln och gör sitt för att hålla mig tillbaka. Men icke att de ska få vinna :)))

Jag har så mycket som bubblar i min kropp som jag vill dela med mig av, jag vill dela med mig av mina tankar, erfanheter och kunskaper kring hälsa och personlig utveckling. Jag vill dela med mig av mina egna erfarenheter och vad som händer i min vardag och i mitt jobb där jag jobbar med att öka hälsan, välmående och livskvalité både i privatlivet och på jobbet i form av coachning, utbildning och föreläsningar inom ämnen som just hälsa, personlig utvecklig, och hälsofrämjande ledarskap.

Jag pratar ofta om hur viktigt det är att utmana sig själv och att gå utanför sin egna comfortzon, göra det där läskiga som får hjärtat att slå lite extra. Själv så sätter jag mig ganska ofta där, (ungefär som nu med egen blogg.. pirr igen..) och ofta i just den situationen hör jag mina egna tankar ”vad i hela friden skulle det här vara bra för? vad håller jag på med?” (…tvivel..tvivel..) Kicken efteråt däremot är ju värd allt, känslan av att vara oövervinnelig gör att minnet av tvivlen är som bortlåsta och min egna comfortzon har vidgat sig ytterligare lite till 🙂

så ja.. Här vill jag skriva från mitt hjärta och min önskan är att du vill läsa, interagera, inspirera och även själv bli inspirerad.

Många Kramar från Mig <3

Kommentera ››
Till toppen