Gå till hemsidan och läs mer om Hälsoprogram online, utbildningar, föreläsningar och coachning

Familjen Arndt i Min Stora Lata Familj

Min stora lata familj våren 2013Hos Familjen Arndt som är med i min Stora Lata Familj i TV3 skrattas det mycket och humorn frodas hjärtligt. Det är inte lika roande att se det som oftast hamnar i kundvagnen.  Mycket halvfabrikat, snacks och läsk. Mamma Lotta tycker inte om att laga mat och gillar absolut inte smaköverraskningar och nya smaker. Det är ofta storasyster Linnea som står för matlagningen och då blir det mycket pasta och gräddiga såser.

Det är vida känt att både fett och socker är två stora smakbärare och inte vill väl någon äta smaklös mat? Det är inte svårt att laga god, smakrik och nyttig mat, kanske bara lite ovant. Hemligheten ligger först och främst i att välja bra och fräscha råvaror och att våga krydda. Testa och upplev nya spännande smaker och smakkombinationer! Att göra maten vi äter tilltalande och attraktiv gör förändringen både enklare och roligare.

Saffransdoftande matkorn med soltorkade tomater och timjan
1 dl okokt (ca 1,5 dl kokt) korn
1 knippe timjan
Vinegretten
1 msk kallpressad olja
1 msk äpplecidervinäger
1 msk vatten
½ kuvert saffran
4 soltorkade tomater
Örtsalt och peppar
• Blanda olja, vinäger, vatten och saffran.
• Klipp de soltorkade tomaterna i små bitar och lägg i blöt i vinegretten, låt stå tills de mjuknat.
• Koka kornen enligt anvisning på paketet.
. Blanda kornen med saffransvinegretten så att den gula färgen når överallt.
• Repa i en rejäl knippe timjan och smaka av med örtsalt och peppar.

Mustigt mathavre med papaya
1 dl okokt (ca 1,5 dl kokt) hel havre
1 dl tärnad papaya
1 näve ruccola
1 salladslök
vinegretten
1 msk kallpressad olja
1 msk rödvinsvinäger
½ msk tomatpuré
½ msk soja
½ msk torkad basilika
1 vitlöksklyfta
Örtsalt och peppar
• Blanda olja, vinäger, tomatpuré, soja, basilika och pressad vitlök.
• Koka havret enligt anvisning på paketet
• Blanda havre, papaya, salladslök skuren i ringar och ruccola.
• Häll på vinegretten och smaka av med örtsalt och peppar.
 
Rödbetor med pepparrotsvinegrette
1 stor rödbeta
2 salladslökar
Vinegretten
1 msk kallpressad olja
1 msk äpplecidervinäger
2 msk vatten
3 msk pepparrot
Några droppar citron
Örtsalt och peppar
• Skala och riv pepparroten, blanda med olja, vinäger och vatten.
• Skala och riv rödbetan, skiva ner salladslöken.
• Blanda rödbeta och lök med vinegretten, pressa på citron och smaka av med örtsalt och peppar

Kommentera ››

Gratis Föreläsning

together

Att sprida användbar kunskap och inspiration kring kosten och hälsan är en viktig del för mig. Av egen erfarenhet som överviktigt barn och tonåring så vet jag hur viktigt det är att lägga grunden för sunda vanor. Jag vill nu sprida vikten av kost, hälsa och matglädje genom att ge bort 2 stycken föreläsningar i år till föreningslivet. Det kan vara idrottsförening, teaterförening eller annan typ av förening som vill inspirera sina medlemmar med föräldrar.

Föreläsningen handlar om kost, hälsa och matglädje för mer ork och energi och att lägga ett hållbart familjepussel.

 

 

Skicka ett mejl till mig och berätta lite kort om er verksamhet och motivera varför just er förening vill ha en föreläsning kring kosten.
Den första augusti utannonserar jag vilka två föreningar jag besöker
Föreningen står för resa och ev boende.

Kommentera ››

Frozen Blueberry Yoghurt

blåbärsglassKan det bli enklare och godare? mixa yoghurt med mycket frusna bär, toppa med en klick kesella och hackade nötter så har du ett underbart nyttigt och svalkande mellanmål med bra fett (nötterna), potein (yoghurt) och kolhydrater (bär) att njuta av i solen. Blåbären är olika söta, vill du få upp sötman så mixa med lite banan.

Det där med allt ska vara så sött är en vanesak, jag minns min forna kosthållning där jag alltid köpte smaksatt yoghurt och jag kunde inte tänka mig att äta yoghurt naturell. Idag är det helt tvärt om, den söta yoghurten går knappt att äta så söt den är, och absolut inte till frukost. Det är väl tur att det går att träna om sina smaklökar:)

Glass är något jag verkligen tycker om att äta soliga dagar och på det här sättet kan jag njuta fullt ut.

 

 

 

Kommentera ››

Min Stora Lata Familj – TV3 – Familjen Svanström

VinjettaSvanstrom2_001Familjen Svanström från TV3 och Min Stora Lata Familj är en härlig familj med en gård på landet som hamnat snett vad gäller kost och motion. De köper hämtmat ca 2 gånger i veckan så som pizza, kebab och hamburgare. De äter stora mängder grädde och smör ihop med mycket snabba kolhydrater och grönsakerna lyser med sin frånvaro. Det blir även en hel del läsk, snacks och sötsaker.  I den här familjen har de olika behov, killarna vill gå upp i vikt och föräldrarna vill gå ner i vikt. Det de har gemensamt är att alla vinner på att äta bra råvaror och en sundare kost.

Ingen mår bra av stora mängder socker och dålig kvalité på färdigmat, ta chansen att lägga en bra grund för barnens matvanor. Killarna som vill gå upp i vikt behöver äta regelbundet och då se till att få i sig av alla näringsämnen, en bra proteinkälla och gärna kombinationen en bra fettkälla med en bra kolhydratskälla. Ett energirikt mellanmål kan vara en smoothie på kokosmjölk, mango och jordgubbar eller en grekisk yoghurt med bär och nötter.

Tänker du på att äta bra råvaror och är största slaget vunnet, se gärna inlägget om familjernas generella kostråd som familjerna fått. Se längst ner receptet på köttfärssåsen som familjen Svanströms fick göra:

Kasta vattenballonger??
Ja det kan ju tyckas vara radikalt och kan liknas lite vid Ronja Rövardotters vårskrik, förlösande att få utlopp för sina känslor som stress och frustration. Ett riktigt hårt träningspass har samma effekt för den som använder träning som kanal för stress.

Ibland kan det vara utmanande att slappna av och att skapa ett inre lugn. För att nå dit är ett steg att bli medveten om sin kropp, sina tankar och känslor och vad som ligger bakom sitt agerande och att acceptera det. Första steget till förändring och utveckling är att bli medveten om nuläget. Det som inte framkommer i programmet är att Camilla får lyssna på en guidad mental träning för att träna sig i att slappna av och att stärka sig själv. I senaste tidens forskning har det framkommit att bara några timmars mindfullness, mental träning och meditation påverkar din upplevda stress och självkontroll positivt.

Köttfärssås
6 portioner
600 g nötfärs 10%
2 morötter 140g
1 gul lök 150 g
1 msk olja
8 torra soltorkade tomater
8 champinjoner
5 dl krossade tomater
4 dl vatten
1 dl soja

Kryddor
3 vitlöksklyftor
1 msk sambal oelek
3 msk tomatpure
1 msk spiskummin
2 tsk oregano
2 dl kidneybönor

Tillbehör
En sallad
Spaghetti, bulgur eller zucchini

  1. Skala och hacka löken och riv morötterna, skiva champinjonerna och klipp de soltorkade tomaterna i bitar.
  2. Fräs lök, pressad vitlök och köttfärs i oljan, häll på morötter och champinjoner.
  3. Häll på krossade tomater, vatten, soja, soltorkade tomater, sambal oelek, tomatpure och spiskummin. Lått koka ihop till det mesta av vätskan kokat ner.
  4. Häll i kidneybönor och oregano, smaka av med salt och peppar.
  5. Servera med en sallad och spaghetti, bulgur eller zucchinispaghetti och öka på mängden fett beroende på behov.

VinjettaSvanstrom2_001

Kommentera ››

Bärfrukost för formen

Den här frukosten är till dig som vill ha en bra start på dagen och även vill tänka på kaloriintaget. Den är mättande, nyttig och njutningsfull, sen att en solig altan kan få det mesta att smaka fantastiskt är en guldkant på tillvaron att uppskatta.

4199_a¦èd_0082

Yoghurt med björnbär, hallon och nötter
1 Portion

2 dl naturell lättyoghurt 0,5% 200 g
0,75 dl keso 75 g
1 dl björnbär 60 g
1 dl hallon 50 g
2,5 msk rostade havregryn 13 g
kardemumma
1,5 msk blandade hackade nötter

Blanda yoghurt med keso och bär. Strö de hackade nötterna och de rostade havregrynen ovanpå och krydda med kardemumma. Rostade havregryn får en fin och nötig smak, gör en större sats och förvara i burk. De rostas lätt i ugn på 250 grader till de blir gyllenbruna, rör lite emellanåt.

 

Behöver du mer energi? är du en stor man, växande tonåring, tränar mycket eller av annan anledning behöver mer energi så lägg till ett ägg, ta lite mer havregryn och byt ut yoghurten till en naturell med 3% fetthalt.

 

360 kcal
Protein 30E%
Fett 32E%
Kolhydrater 37E%

Foto: Åsa Dahlgren

Kommentera ››

Min stora Lata familj, TV3- Familjen Karlsson

karlssonFamiljen Karlsson från TV3 och Min Stora Lata Familj har en spretig matvardag där ingen vill äta likadan mat, de har hemleverans på chips och det blir en del halvfabrikat, läsk, energidryck och onyttigheter. En stor del i att de får i sig för mycket energi är att de äter för stora portioner och för lite grönsaker.
Första steget blir att de tillsammans behöver planera och strukturera och hitta maträtter som de alla kan tänka sig att äta. Dottern i familjen äter fisk annars helt vegetariskt. Genom att börja planera, äta regelbundet och se till att det finns bra saker hemma till mellanmål så hålls hungern i schack och det är lättare att börja vänja sig vid att äta mindre portioner och träna in sin kropp och sinne på sunda hunger och mättnadssignaler.
Att sätta ett attraktivt och glödande mål är dessutom det absolut viktigaste för att överhuvudtaget ens ge sig själv en chans att lyckas, ett tips är att hänga upp sitt mål på SMARTA, dvs
Specifikt
Det behövar vara tydligt vad du vill uppnå

Mätbart
Du behöver kunna mäta dina framgångar och att du är på rätt väg

Accepterat
Du har gjort en konsekvensbeskrivning över vad det innebär för dig att du nå dina mål och hur det påverkar dina nära och kära.

Realistiskt
Är det möjligt att nå ditt mål med de resurser, de möjligheter och den tid du har?

Tidsbestämt
Du behöver veta när du når ditt mål, ett tydligt nuläge och en tydlig målgång.
Håll målet levande genom att hela tiden stämma av att du är enligt plan, utvärdera ta feedback, fira framgångar och agera igen och igen och igen, det skapar framgång och uthållighet

 

Här får ni några av de recept som familjen Karlsson fick göra:
Spättfilé fylld med räkröra på en bädd av sparris wok
1 portion
150 g spättafilé
60 g räkor
2 msk kesella kvarg 1% 30 g
1 msk färsk el fryst dill
rivet skal från ½ citron + några droppar saft
salt och peppar
sparriswok
5 st sparris 50 g
1 st morot 70 g
rättika 60 g
sallad
1 näve gröna blad 20 g
½ dl kidneybönor 35 g
2 rödlöksringar 20 g
pressad citron
örtsalt och peppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda räkorna med kesella och dill. Tvätta citronen och riv av det gula på skalet. Pressa i några droppar citronsaft i röran. Smaka av med salt och peppar. Lägg fyllningen på spättafilén/erna beroende på storlek och rulla ihop.
3. Ugnsbaka under folie med en skvätt vatten i formen cirka 12 minuter.
4. Strimla morot och rättika i tunna stavar. Bryt av och släng den nedersta delen på sparrisen, dela
resten i bitar. Woka i teflonwok/panna, smaka av med salt och peppar.
5. Servera med en sallad på blad, röda bönor och rödlök. Smaka av med pressad citron, örtsalt och
peppar.

Lövbiff med rotfruktspytt och coleslaw
2 portioner
270 g lövbiff
2 tsk rapsolja
Coleslaw
½ dl strimlad vitkål 15 g
½ dl riven morot 30 g
½ dl kesella kvarg 1%
1 msk dijonsenap
4 st valnötshalvor
Muskot
Salt och peppar
Rotfruktspytt
2 dl tärnad kålrot 140 g
2 dl tärnad rotselleri 140 g
½ röd paprika 60 g
färsk eller torkad timjan
ört/mineralsalt och peppar

1 stor näve sallad 40 g
4 msk mungbönsgroddar 30 g
Gör så här
1. Riv morötter och vitkål. Blanda med kesella och dijonsenap, smaka av med riven muskot, örtsalt
och peppar. Lägg hackade valnötter ovanpå.
2. Tärna kålrot, rotselleri och paprika. Lägg blandningen på ett teflonbakpapper. Spraya lätt med olja över och krydda med timjan, salt och peppar. Har du ingen sprayflaska kan du lägga rotfrukterna i en plastpåse, häll på olja och kryddor och ska runt. Baka av på ca 200 grader i 15 minuter.
3. Häll oljan i en teflonpanna och fräs lövbiffen någon minut på var sida, salta och peppra. Lägg coleslowen på lövbiffen, servera med rotfruktspytten, sallad och mungbönsgroddarna.

Kommentera ››

Hedjerssson

hedjersson

Familjen Hedjersson från TV3 och Min Stora Lata Familj har ett högt tempo, HELA TIDEN. Därför är frysen full med snabbmat och färdigrätter. De har verkligen fastnat i halvfabrikatsträsket med mamma scans, färdiga såser, gorbys, pizza, färdiga fiskgratänger..osv.. Familjen har inte bara fredags och lördagsmys utan myser gärna alla dagar i veckan. Glass, kinapuffar och mängder av läsk är friskt förekommande. Föräldrarna tar gärna ett glas vin, äter lite goda ostar och choklad 7 dagar i veckan.
Att vara aktiv och energisk är en livsstil och vill man inte lägga ner massor med tid varje dag på matlagning så finns det andra vägar att gå än att leva på halvfabrikat och snacks. Investera en stund en gång i veckan för att planera, strukturera och effektivisera. Det är det väl värt för att leva sundare, må bättre och för att ge barnen goda matvanor?
Hos familjen Hedjersson är det först och främst slut mysätandet av onyttigheter i tid och otid, sedan lade vi fokus på att göra egen snabbmat, mat som även barnen kan fixa att laga till istället för att äta snacks, godis och färdigmat.
Steg 1 – gör en veckoplanering över vad som ska ätas och vad som behöver handlas.
Steg 2 – handla
Steg 3 – gör din egen snabbmat ex:

  • Ugnsbaka 2 kg kycklingfilé i tärningar på låg värme i ca 180 grader i ca 12-15 minuter. Kycklingen blir ganska blek och tråkig men den låga temperaturen gör den är mör och saftig. Frys in i portionsstorlekar, bara att ta fram sedan som sin egen snabbmat. Exempelvis till den snabba thaigrytan nedan.
  • Du kan göra dina egna smaksättningar som ex dijonsenapvinegretten i receptet, gör en större sats då den håller minst en vecka i kylskåp, prova med andra vinegretter och smaksättare.
  • Koka färdigt potatis och rotfrukter, de håller någon dag i kylskåpet.
  • Koka även bulgur el mathavre och frys in, matvete finns även på konserv.
  • Ha alltid frysta grönsaker och bär hemma
  • Bönor, liners, nötter, frön, oliver, krossade tomater och kokosmjölk är exempel på andra bra saker att ha hemma i skafferiet

Hos Hedjersson gjorde vi även en uppmärksamhetsövning i syfte att stanna upp en liten stund. Stress är en av de största bovarna till att göra en livsstilsförändring, det påverkar dina val din viljestyrka och din motivation. En viktig del är därför att lära dig själv att slappna av, göra utrymme för att vara närvarande i nuet och stärka dig själv i det du vill uppnå. Du får inte mindre gjort för det, snarare blir du mer effektiv och målfokuserad
Qvickfix thaigryta med kokosmjölk
2 Portioner

225 g kycklingfilé
2 dl kokosmjölk 200 g
2 dl vatten
1 msk fisch sauce 30 g
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk röd currypasta beroende på önskad styrka
6 st soltorkade tomater
350 g frysta grönsaker, ex wokmix
2 dl färdigkokt matkorn/bulgur

 

  • Blanda kokosmjölk med vatten och krydda med fischsause, currypasta, pressa i vitlök och klipp i torra vakuumpackade soltorkade tomater i bitar.
  • Lägg i grönsakerna, koka upp, och lägg i kycklingen. Är kycklingen rå behöver du börja med kycklingen och lägga i grönsakerna när kycklingen är färdig.
  • Smaka av med salt och peppar

 

Lax med dijonsmakad rotfruktsallad
2 Portioner

250 g varmrökt eller ugnsbakad lax
1 palsternacka 70 g
2 potatisar 140 g
½ rödlök 30 g
1 stor näve sallad 40 g
1 dl stora vita bönor
6 coctailtomater
Ev 4 tsk kapris
Dijonsenapvinegrette
1 msk dijonsenap (osötad)
2 tsk kallpressad rapsolja
2 tsk äppelcidervinäger
2 msk vatten
1 stor vitlöksklyfta
1 tsk Santa Maria torkade franska örter
1 tsk torkad timjan
peppar och örtsalt

 

  • Då både vinegrette, potatis, palsternacka och laxen är färdig så är det bara att banda grönsaker med dijonsenapvinegrette, smaka av med salt och peppar och servera laxen till.

 

Kommentera ››

Familjernas kostråd

MSLF_logo_pack[27]Familjernas kostråd
Att göra en livsstilsförändring omfattar stora delar av vardagen och tillvaron, maten du äter är såklart en stor del i den processen, det här är de generella kostråd alla familjer fick.

 

 

  •  3 huvudmål och 2-3 mellanmål
  • Håll tallriksmodellen och ta endast en portion
  • Välj så naturliga råvaror som möjligt
  • Sluta med socker, läsk och godis

 

De tydligaste riktlinjer familjerna fått är att ta bort onyttig fastfood och halvfabrikat, godis, snacks, kakor och läsk och att äta regelbundet. Ät frukost, lunch och middag och däremellan 2-3 mellanmål.

När det kommer till kostråden mer specifikt handlar det om att Kroppen behöver alla näringsämnen
Varje måltid bör innehålla alla näringsämnen. Lägg upp hälften av tallriken med blandade grönsaker, fyll på med protein, ca 1 knytnävsstor del och en knytnävsstor del med mer kolhydratsrika råvaror som potatis, råris osv. Viktigt att lägga till en bra fettkälla.
De vuxna som vill ha en viktminskning har fått rådet att dra ner på de stärkelserika kolhydraterna till en början. Allt handlar om hur mycket du rör på dig, att lära känna sin kropp kan ta lite tid, utvärdera och agera på resultatet och ditt välmående!

Kolhydrater – hjärnans och musklernas främsta bränsle
De allra flesta kolhydratskällor innehåller även fibrer som behövs för magen och livsviktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter. Ju fler färger på tallriken desto bättre.

Bra kolhydratskällor
Rotfrukter, kålsorter, bönor, linser, ärtor, majs
Frukt och bär
Stärkelserika tillbehör som potatis, hela korn, råris
Vattenfyllda grönsaker som sallad, tomat, gurka, lök, svamp (dessa innehåller inte så mycket kolhydrater men absolut andra nyttigheter)

Protein – kroppen byggstenar
Så gott som hela kroppen är byggd av protein. Vi behöver protein för muskeluppbyggnad, till de röda blodkropparna i blodet, till hormoner, enzymer, immunförsvaret, huden, håret och bindväv. Protein mättar bra vilket är positivt då hunger kan sätta krokben på din vilja att göra bra val.

Bra proteinkällor
Fisk, fågel, skaldjur, helt kött, ägg, mjölkprodukter
Bönor och linser är en bra proteinkälla och kolhydratskälla

Fett – energi och byggsten
Fett är livsnödvändigt för upptag av fettlösliga vitaminer, för cellernas uppbyggnad och isolering av nervbanor i hjärnan, fett behövs också för att få igång en fettförbränning.

Bra fettkällor
avokado, oliver, oliv och rapsolja, nötter och frön, gärna mycket fet fisk

Kommentera ››

Återhämtning

kh återhämtning

Tänk vad tiden går fort, ibland kommer inget och ibland händer ALLT på en gång, framförallt som egen företagare upplever jag att det är så.. Fast det har förmodligen med hon där bakom tangenterna att göra som ser till att det blir så.. hrmpf.. jag är otroligt strukturerad och disciplinerad när det krävs, grym på att leverera.. är också en tidsoptimist av stora mått vilket gör att jag ofta hamnar i just såna här jobbkluster, åhhh jag bara älskart, att jobba mot mot deadlines.. men det finns inget som slår känslan när det är färdigt, så nöjd och balanserad är jag aldrig annars 🙂

Den här veckan har jag lanserat min nya hemsida, spelat in reklamfilmer för familjehälsan. haft deadline på material till TV3, sett premiären av TV programmet jag är coach i, ”Min stora lata Familj” och responsen på det var ju underbar att det finns så många männsikor som faktiskt är genuint nyfikna och intresserade av hälsa och matglädje <3 sedan har jag gjort färdigt utbildningsmaterialet till Hälosinpiratörsutbildningn som jag höll nu lördag och söndag.. jo, det blev lite mycket stora saker på en gång.. och ja.. det var lite många stora saker ”utanför komfortzonen” och det gör ju såklart att man växer.. även om det ger lite växtvärk <3

 

Men nu.. har det varit tid för återhämtning och mycket grönska i Katrineholm (i Bie), höns som går lösa på gården och kacklar och den sköna katten som strosar runt och ger ett falskt harmoniskt intryck då han när som helst hugger tag i en tå eller river till i impuls..haha.. ja även han har sin charm 🙂 Det är som balsam för själen att få ett dygn borta från storstadens intryck, i en oas där inga måsten finns, tror att både du och jag behöver prova på det oftare <3

Kommentera ››

Hälsoinspiratörsutbildning via Paulúns

 

hälsoinspiratör pauluns

Underbar helg och jag har fått göra det jag passionerat brinner för allra mest: sprida användbar kunskap och inspiration.

I helgen var det dax att håll Hälsoinpirstörsutbildning i paulúns regi, jag är så nöjd, glad och stolt över materialet jag satt ihop (Linda Behrmann har hjälpt mig med snygga powerpointbilder och input) och att det mottogs med ”svampeffekt”.. haha.. ja, jag menar att hela helgen var fylls med en ”ge mig meeeer” känsla.  Vi pratade hälsofrämjande arbete och skillnaderna mellan främjande, förebyggande och rehabiliterande insatser. sedan handlade det en hel del om stress och stressorer och vilka fysiska, psykiska och sociala effekter det får. Det magnifika verktyget ”livshjulet” fick stor plats för att skapa balans. Jag tror mycket på upplevelsebaserat lärande där deltagarne behöver ”göra för att lära” och att själva använda verktygen för att veta hur de fungerar och vilken effekt de ger.

Sedan handlade det om livsstilskompetens, och i det begreppet pratar vi om att bygga en hälsobuffert genom att ta hand om kropp och sinne. Ämen där i är Bra Mat, rörelse, sömn, återhämtning och glädje. Lägg därtill kunskap kring att sätta mål, göra en beteendeförändring och öka sin viljestyrka.. Såååååå roliga ämnen att prata om, skapa insikter i och att förmedla användbar kunskap i för att göra små förändringar som ger stor effekt <3

Hälsoinspiratörsutbildningen vänder sig till människor som jobbar med hälsa på ett eller annat sätt och som vill vända sig mot företag med föreläsningar eller inspirationsworkshops, nästa utbildning är planerad till november.. I Can´t wait.. fast först njuta av sommar såklart 🙂

I ett spontanmejl kom den här feedbacken, viket gör mig glad 🙂
Tusen tack till er båda.
Till Martin för att ni anordnar denna typ av kurs, Jättebra!
Till Camilla som en fantastisk föreläser, som brinner för sitt ämnet, sinne för humor och en god inspiratör.
Ler Ler Ler Ler
Kommentera ››
Till toppen