Gå till hemsidan och läs mer om Hälsoprogram online, utbildningar, föreläsningar och coachning

Vardagsbus och glädjerus

_MG_9451fixadVad är egentligen glädje? Glädje i min kropp är bubblande och kittlande, den börjar i mellangärdet och sprider sig snabbt och explosivt ut i bröstkorgen och vidare upp i huvudet. Pang! där kom leendet och de glada ögonen med glimt och bus:) bubblande glädje sätter sig i benen, tårna,  armarna, fingrara och riktigt starkt upp i hjässan. Jag blir lycklig, rapp i kommentarer, omfamnar hela världen och känner energin flöda. I love it!! Lycklig är jag att jag har nära till glädje och skratt.. oftast och eller.. jo oftats, fast långt ifrån alltid..

Jag har funderat på vad det är som ger mig glädje och kan skapa den här sköna lyxiga känslan? Att ta reda på det ger mig ju bästa verktygen för att kunna laga om receptet för glädje om och om igen.

Jag diskuterade även frågan med en kontorskollega och hon sade att när hon är i sociala sammanhang, rör sig mycket och skrattar högt, då mår hon som bäst och det är ett tecken på att hon mår bra och är i balans. Den beskrivningen kunde jag köpa direkt. En signal på att jag själv behöver se över min balans och mina prioriteringar är när jag drar mig undan, är tyst i sociala sammanhang och lixom sluter in mig i mig själv. Det är då varningsklockan klämtar!

Ibland går livet så fruktansvärt fort, det händer otroligt mycket roliga saker och mitt företag växer och börjar mogna. Roliga saker som faktisk tar stor plats i livet. Roliga uppgifter som ger energi men som också tar energi. Roliga saker som stjäl plats från annat. Annat som får stå till sidan, vika undan och vänta..

Meeeer Vardagsbus vill jag ha!
Vardagsbus är de där spontana infallen av barnslighet som får folk att snegla snett och sedan le omedvetet.
Vardagsbus är plirigt glittriga ögon som får barnen att kikna innan nått ens hänt.
Vardagsbus är att kunna släppa allt för en stund för att slänga sig runt halsen på sin käresta.
Vardagsbus är gå på bio mitt i veckan, ta ett nakenbad, dricka ett glas bubbel till lunch, ringa upp en gammal vän från förr och bara säga ”Hej, vad gör du nu för tiden?”
Vardagsbus kan vara att slänga sig i en snödriva och göra en snöängel, strunta i disken med gott samvete eller göra ett fnissigt hemmaspa med en vän eller dottern:)

somar

Vad är det som gör att lusten och kreativiteten att vardagsbusa förvinner ibland? Glädje och bus ligger inte alltid lika nära till hands, det är precis som att jag ibland glömmer bort det.. konstigt, för lusten och minnet av glädjerus finns ju kvar!

Balans, ett totalt urtjatat ord men ack så viktigt!! Stress, press, obalans, problem, brist på återhämtning, ja mycket är det som kan lägga filten på de där sprittande bubblorna i kroppen. Jag blir glad bara jag skriver om dem, jag har fått flera tillfällen och utrymme i sommar för vardagsbus och jag lovar nu mig själv att hålla fast vid att skapa flera vardagsbustillfällen <3

Vad gör du för vardagsbus?

 

Foto Susanne Baldefors

Kommentera ››

Vad gör jag istället för mina mjöltyngda såser?

IMG_0280-27När jag skulle ändra matvanor fick jag hitta andra vägar till att locka mina smaklökar, att jobba mer med kryddor och råvarornas naturliga egenskaper, det var som att lära sig laga mat på nytt. Har man dessutom barn i familjen så är det ju fler smaklökar förändra. Det är aldrig för sent att börja träna in sunda smaker och att få kroppen att förtså hur bra det fräscha och färgsprakande är.

 

Torrt och tråkigt är vanliga ord jag får höra innan man fått in snitzen på att laga mat utan mjöltyngda såser. Det tar tid att ändra vanor och det gäller att prova om och om igen. Känn efter hur du mår efter maten är ett tips, det blir en helt annan mättnadskänsla och pigghet av att äta mindre pasta med gräddsås och mjöltyngda såser.

 

Fett, sött och salt är klassiska smakbärare, och inte vill väll någon äta smaklös mat? Börja som ett första steg att öka på grönsaksmängden på tallriken och minska på sås och pasta/ris, du kommer du långt bara med det draget. Sedan kan du börja använda exempelvis kryddiga tomatsåser, kalla yoghurtsåser, mixade bönor i ex en hummus, ratatouille och olika vinegretter. Att fräsa lök, vitlök, rikligt med champinjoner och tomat som bas i en gryta ger såsighet och mycket smak. Kokosmjölk är ett annat alternativ som är bra, krydda med röd currypasta och fisksås så har du en början till Thailands värld av smaker.

 

Att använda mycket grädde och smör i maten är en vana och smaklökarna (och hjärnan) tilltalas av vanor, därför är det den mat du lax med romsåsalltid ätit som du tilltalas av och vill fortsätta äta. Att ändra sättet att laga mat på och att göra det njutningsfullt tar sin tid, men ge inte upp, tillslut är även det sunda en vana.

 

Jag lockas av färger, smaker, dofter och olika konsistenser och längtar inte ens längre efter att låta maten bada i sås. Prova göra en grönsaksgratäng och klicka över en blandning av pesto, keso och kesella kvarg, det blir inte alls som en gräddig gratäng uten mer lite ostliknade konsistens. Ett annat alternativ är att röra ner lite turkisk yoghurt i grytan precis innan servering, det smaker inte heller som grädde utan är mer friskt syrligt 🙂

 

Ett tips är att byta någon rätt i taget för att börja få in nya konsistenser och smaker. Just gratänger och gräddbaserade pastasåser är mat som ofta blir för mycket energi i och det är framförallt kombinationen fett (som i grädden) och kolhydrater (som i pasta, ris, potatis) som är det absolut mest fettinlagrande man kan äta. En bra kombination om man vill äta pasta är en köttfärsås (utan grädde) eller tomatsås eller pesto med kyckling till.

 

Allt handlar om vilka matvanor du har idag har och vilka matvanor och vilka resultat du vill ha i framtiden 🙂

Foto 1: Susanne Baldefors
Foto2: Åsa Dahlgren

Kommentera ››

Känner mig rik.. med frysen full av bär!

vonbär o krusbärI pappas trädgård i Lerum finns världens bästa svarat vinbär, bären blir alltid stora, saftiga och söta. Just den här busken har följt med vår familj från Överkalix när vi flyttade därifrån 87′ och sedan har den följt med i olika trädgårdar. Nu är pappa påväg att sälja huset och min första tanke: BUSKEN.. vart kan jag gräva ner den?? letar förtvivlat efter en trädgård där den kan bo en stund tills jag har egen trädgård igen. Jag tror att jag fått en liten plats till den i min förra trädgård, där barnens pappas fortfarande bor. Här ser ni min och barnens skörd för dagen, Simon tappade tålamodet för att plocka vinbär så han gick loss på krusbärsbusken som även den dignade med mogna bär. Vinbären är kanongoda att äta som mellanmål med keso eller mixa ner i en smoothie. Förr saftade och syltade jag mycket men det blir inte så mycket med det längre. Däremot ska jag testa göra en vinbärschutney, blir det bra så delar jag med mig här!

 

Efter bärplock hos pappa var det dags att lämna barnen hos sin pappa, väl där ser jag med förskräckelse hur bigaråerna och klarbärenklarbär bigaråerhänger, nästan övermogna, och ropar på att bli plockade. Fram med stege och burk för att rädda de sista bären från förfall. Bigaråerna var så saftiga att de inte gick att kärna ur, jag har nu ställt in dem i frysen för att de ska bli mer lätthanterliga. Att kärna ur bigaråer och frysa in är som att gömma en liten skatt. Lika lycklig blir jag varje gång jag sedan ”hittar” dem och kan lyxa till frukosten eller piffa till en wok med de mörlröda bären. Klarbären däremot är jag sisådär komsikomsa förtjust i, syrliga är de och.. nu kom jag på, det måste ju vara fantastiskt gott med frusna klarbär i en kanna vatten, yes! Jag kan också tänka mig att de kan funka som en smakbrytare i en älgryta. Hoppas, hoppas att pappa får älg i höst!

röda vinbär

Lite längre ner i trädgården växer öven röda vinbär, de är fantastiska att ha i frysen att ta fram till vilt. Jag plockade en burk med hela klasar då det är så fint att garnera med och en burk med bara bär. De har också åkt in frysen för framtida bruk. En häftig syn att se den gröna busken, lyfta lite lätt på en gren för att se de stora röda klasarna digna som en röd matta. Naturen är helt magisk 🙂

 

 

 

samling

Här har jag samlat dagens skatter och själv så njuter jag i fulla drag. Det är lite av den gamla husmorskänslan som sköljer över mig när jag fyllt frysen med det naturen har att erbjuda. En känsla av att vara rik. Nu väntar jag på äpplesäsong och på att plommonen ska mogna.

 

 

 

 

 

 

.

Kommentera ››

Så lätt att fastna i qvickfix och snabbmatsträsket..

Jamie Oliver är en mat revolutionist jag ser upp till, han gör mycket bra för att skapa medvetenhet hos barn, föräldrar och skolor. Jag hittade hans video där han visar barn hur man gör Nuggets. Ett experiment som vanligtvis borde funka som avskräckande exempel. Icke sa nicke, först tyckte barnen det var äckligt med kycklingskrovet och allt brosk, skinn och blod. I takt med att det äckliga tog formen av nuggets så blev de mer och mer benägna att ändå äta det. se filmen här:

Vad hände med matglädje, kunskap och hälsa? Jag är övertygad om att stress har en stor betydelse för hur vi skapar våra vanor. Det är en överlevnadsstrategi att förenkla och hitta qvickfix. ag är också övertygad om att det flesta vet vad som är bra och inte bra, problemet är att det är så lätt att fastna i gamla hjulspår och vanor. Att ta tag i att bryta mönster kräver en hel del energi och det är utmanande att få med sig hela familjen då vanorna förmodligen rotat fast sig.

”Vi gör det som vi vet fungerar för stunden och tar tag i det sen..”

Med bara lite mer kunskap, inspiration, vägledning och struktur så kan man ta ansvaret som förälder och se till att barnen får sunda matvanor med sig. Ju mer jag ser vart vi är på väg dess mer inser hur jag rätt jag hade när skapade webbprogrammet Familjehälsan. Jag är absolut inte den som lever under pekpinnen, det händer att jag köper osund snabbmat ibland till mina barn och de tycker om sötsaker som de flesta barn. För mig handlar det om att skapa medvetenhet och att grunden är Bra Mat, sedan kan man göra utstickare därifrån 🙂

Kommentera ››

Viktminskning och en hållbar livsstil

IMG_0438-41 tagFantastiskt kul med så många förfrågningar på grupper i viktminskning 🙂 och NU finns den äntligen ute, Kursen för dig som vill lägga grunden till sunda vanor och samtidigt gå ner i vikt?

Vi träffas 6×1,5 timme under 8 veckor med start Måndag den 9/9

Ur innehållet:

  • Sätt ett mål och gör en handlingsplan
  • kost och näringslära
  • Bli en hälsoGourmé
  • Tankar och känslor som påverkar ditt handlade
  • Självförtroende, självkänsla och självbild
  • Odla din Willpower, motivation och styrka
  • Livsstilskompetens med fokus på Bra mat, Rörelse, Sömn, Återhämtning, Glädje och njutning

I priset ingår 6 gruppträffar á 1.5 timme
Individuell uppstart
Förmånligt pris för webbprogrammet Familjehälsan för att få med alla mot sunda vanor

Pris: 2195 kr
Var: Drottninggatan 13 i Göteborg
Kontakta mig på info@kunder.mkmedia.se/camillarova

Kommentera ››

Min Stora Lata Familj – TV3 – Familjen Lindblad

VinjettLindblad001Familjen Lindblad från Min Stora Lata Familj på TV3  gillar godis, fikabröd, chips och dip och har testat de flesta dieter. De är en sockerberoende familj, vars enda relation är att ligga i varsin soffa och kolla på tv. Pappa Uffe somnar på soffan varje kväll. Mamma Åsa har problem att få tiden att räcka till. Sonen Max vill gärna spela pingis med familjen, men det är ingen som orkar. I den här familjen började vi med totalt sockerförbud och fokus på bra mellanmål för att hålla suget borta. Är sötsug ett problem så är första steget att se över vad som finns hemma och rensa ut allt som kan trigga igång det.

Bra mellanmål kan vara frukt och nötter, bär med naturell yoghurt, keso och frukt, en skiva surdegsbröd med ex lax på. Mellanmål behövs i olika omfattning, det beror helt på vem du är och hur du rör på dig, lär känna din kropp och anpassa antal mellanmål därefter.

Salladswrap med kyckling, ruccola och soltorkade tomater
1 Portion

2 hela salladsblad t.ex. romansalladsalladswrap
60 g kycklingfilé (1/2 st.)
1 skiva rödlök 15 g
ruccola
1 msk mungbönsgroddar 7 g
2 mjuka soltorkade tomater
3 st oliver 15 g
2 msk kesella 1% 30 g
basilika
örtsalt

1. Strimla kycklingfilén och fördela på 2 salladsblad, lägg i lite ruccola, rödlök, mungbönsgroddar, oliver och klippta soltorkade tomater.
2. Blanda kesella med basilika, örtsalt och peppar och klicka i en matsked i varje blad.
3. Rulla ihop salladsknytena.

Recept ur E-kokboken ”Riktig mat med Rova – mätt och lätt”

Ägg- och kesellaplättar
Grundrecept 8 ST

3 ägg
100 g Arlas kesella kvarg 1%
50 g keso
Valfri kryddsättning
Exempelvis soltorkade tomater, gräslök, oregano, örter, oliver, rosmarin, senapsfrön
1. Skira äggen och lägg äggvitorna i en bunke och vispa till ett hårt skum. Bunken ska gå att hålla upp och ner.
2. Blanda kesella, keso och äggulor i en bunke, krydda och lägg i önskad kryddsättning.
3. Vänd ner äggulesmeten i äggvitan, vispa inte.
4. Klicka ut 8 st avlånga plättar på ett teflonbakpapper och grädda i ugn på ca 175 grader i 15-20 min.

Gör plättarna matiga med keso, kalkon och purjolök eller lite sötare med ex kesella och hallon
Recept av Camilla Rova ur E-kokboken ”Riktig mat med Rova – mätt och lätt” finns på ex adlibris

Kommentera ››

Familjen Hygrell i Min Stora Lata familj

VinjettHyggrell001Familjen Hygrell från TV3 och Min Stora Lata Familj är en levnadsglad familj med smak för det goda i livet. Njutning hela veckan från början till slut med allt för mycket godsaker. Vi började från början med att förändra deras frukostvanor som inte var helt sunda, pappa i familjen åt allt för stora portioner, mamma i familjen för mycket socker och sonen.. inget alls..
Här får ni lite frukost recept:

Yoghurt med björnbär, hallon och nötter
1 Portion

2 dl naturell lättyoghurt 0,5% 200 g
0,75 dl keso 75 g
1 dl björnbär 60 g
1 dl hallon 50 g
2,5 msk rostade havregryn 13 g
kardemumma
1,5 msk blandade hackade nötter

Blanda yoghurt med keso och bär. Strö de hackade nötterna och de rostade havregrynen ovanpå och krydda med kardemumma. Rostade havregryn får en fin och nötig smak, gör en större sats och förvara i burk. De rostas lätt i ugn på 250 grader till de blir gyllenbruna, rör lite emellanåt.

Kesoplättar med jordgubbar, koriander och chili
1 Portion

1 ¼ dl keso 125 g
1 dl rostade gryn 35 g
1 ägg
0,5 msk psylliumfrön 7,5 g
0,5 tsk rapsolja 2,5 g
125 g jordgubbar
0,5 tsk malda korianderfrön
örtsalt
1 krm chiliflingor
citronmeliss eller rivet limeskal

  • Vispa upp ägget till ett poröst skum. Blanda i rostade gryn, koriander, örtsalt och psylliumfrön. Låt stå någon minut.
  • Lägg 2 msk keso vid sidan och bland i resten i äggröran. Värm en teflonpanna, häll i oljan och klicka ut till små kesoplättar. Sänk värmen till medeltemperatur och vänd när de stelnat.
  • Blanda i chiliflingor, citronmeliss eller rivet limeskal med jordgubbarna.
  • Servera plättarna med jordgubbsröran och klicka en matsked keso ovanpå.

Äggröra med räkor och avokado
1 Portion

1 ägg
1 msk vatten
50 g räkor
2 skivor röd paprika 20 g
1 skiva rödlök 15 g
¼ avokado 30 g
1,5 dl mango 100 g
1,5 dl hallon 80 g
3 msk rostade gryn 13 g
1 limeklyfta
örtsalt och peppar

  • Vispa upp ägg och vatten, häll i en teflonpanna/kastrull, krydda med örtsalt och peppar. Rör runt tills äggröran är fast utan att bli helt torr, späd med vatten under tiden.
  • Servera med räkor, avokado, rödlök och paprikastavar.
  • Blanda tärnad mango med hallon. Lägg dem i ett glas och strö de rostade grynen över, pressa i några droppar lime.

 

Recept av Camilla Rova

Kommentera ››

Min Stora Lata Familj – TV3 – Familjen Thüring

VinjettTuring001I familjen Thüring som är med i TV3 och Min stora lata familj är det ett högt tempo där valen att äta sunt och röra på sig bortprioriterats under lång tid. Godis och snacks förekommer ständigt mellan måltiderna och humöret går upp och ner. Det är oftast pappa i familjen som lagar maten och han är känd för sina goda såser. Grönsakerna lyser med sin frånvaro och här behövs mer inslag av grönsaker som inte bara förknippas med en tråkig sallad till maten. För att få barnen att testa olika grönsaker och olika smaker så gjorde vi stavar av rödbeta, sockerärtor och majrova, även dippsåserna gjordes på frukt och grönsaker. Ett tips till alla er som vill få in mer variation och fler grönsaker i maten är att leka fram nya smaker och grönsaker tills ni hittar familjens nya favoriter.
Mangosås
250g yoghurt (Matlagningsyoghurt eller lättyoghurt och kvarg)
2 dl mango
1,5 tsk sambaloelek
Citron, någon tsk
Salt och peppar ev vatten som konsistensgivare om den blir för tjock

• Mixa allt och smaka av med kryddor

Hummus
130 g kikärtor (1 liten burk)
1 tsk tahinipasta, alt. sesamfrön
1 vitlöksklyfta
1 krm spiskummin
cayennepeppar
några droppar citron och ca 3 msk vatten
salt och peppar

• Mixa allt, mängden vatten avgör konsistensen.

Avokadocréme
2 st Avokado
½ liten Citron färskpressad
1 knippe dill
Salt och peppar

• Mixa allt och smaka av med salt och peppar

 

Kommentera ››

Artikel i Mammaboosten om mig och min resa

Den här artikeln kom med i webbtidningen mammaboosten, den är skriven av Malin Jilkén och handlar om mig och min resa från storrökande soffpotatis till att jobba med hälsa, matglädje och personlig utveckling. länken till tidningen hittar ni här.

Artikeln i sin helhet hittar kommer nedan 🙂

jag och de min

 

mammaboosten_logo_square_100x00px_pink

 

 

 

 

 

 

Camilla Rova med sina barn Simon och Ida.
Foto: Susanne Baldefors

”Jag fick släppa taget och inse att jag inte är någon superkvinna”

”Jag har själv varit en storrökande soffpotatis och gjort den resan. Jag vet vad det innebär att förändra och utveckla mina tankar, känslor beteenden. Jag kan än idag minnas den stolthet och segersötma jag upplevde av att nå mina mål, kan jag så kan ALLA andra!”

Så beskriver Camilla Rova sin resa – läs mer om hur tvåbarnsmamman bestämde sig för att förändra sitt liv.

Fakta
Camilla Rova

Ålder: 39
Bor: Göteborg
Gör: egen företagare, jobbar med utbildning, föreläsning och coachning inom hälsa, matglädje, personlig utveckling och hälsofrämjande ledarskap.
Familj: Två barn Ida 15, och Simon 13.

Mat har alltid varit min passion, under hela mitt liv och i alla dess former: att laga, äta, dofta, smaka och njuta av. Mitt stora matintresse satte sig runt magen på mig redan som liten flicka och kroppshyddan blev inte direkt mindre av att jag utbildade mig till kock och jobbade professionellt med mat.

Jag har alltid varit rund, (läs tjock), utan kondition, med extremt låg självkänsla, lite spexig och kaxig och väldigt elaka tankar om mig själv.

Vad fick dig att ändra ditt liv?
Året var 1997, jag var 22 år och jobbade som kock med långa stressiga dagar och hade en livsstil där sunda vanor och regelbundenhet var obefintlig. Jag blev gravid med mitt första barn och med lilla knyttet i famnen 3 månader gammal satt jag i köket och såg mammor leka med sina barn och göra kullerbyttor i gräset. Jag hade ju ingen ork… och min rädsla att föra över mina matvanor, livsstil och ovanor på mitt barn gjorde att jag där och då på riktigt bestämde mig för att göra en förändring.

Hur klarade du av den stora förändringen?
För mig innebar det en stor förändring att bryta mina invanda mönster, det krävdes tydliga mål, disciplin och en stor portion flexibilitet och humor för att behålla motivationen. Det var en stor omställning att gå från restaurangbranschen och den mat jag alltid hade lagat – till att leva med en sund och hälsosam kost. Min stora utmaning blev att locka mig själv till sunda vanor. Hur ska jag få den här favoritgrytan att bli ännu godare än det mer osunda originalet?
Det tog sin tid såklart men jag lyckades och blev 35 kilo lättare. Jag utvecklade min inre styrka och en mer positiv attityd till mig själv. Det var absolut ingen dans på rosor och många utmaningar och gupp fanns på den vägen.

Min egna resa har drivit mig till att söka svar på vad det är som driver oss och vad det är som skapar framgång, utveckling och förändring hos människan. Att gå från kock till kostrådgivare kändes som ett naturligt steg, men maten vi väljer att äta är ju bara ett av alla de verktyg och framgångsnycklar som krävs för att göra bestående livsstilsförändringar. Därav de kognitiva utbildningar jag sökt mig till som NLP master med inriktning mental träning, stress- och friskvårdsterapeut och coach enligt ICF riktlinjer.

Hur har det varit att kombinera ditt intresse för mat med mammalivet?
I början var det enkelt, så länge jag var mammaledig och kunde gå hemma och laga mat och fixa. Jag var noga med att erbjuda barnen flera olika smaker, konsistenser, färger och temperaturer för att jag ville att de skulle få med sig ett brett spektra av matupplevelser. Ingen av barnen har någonsin matvägrat, däremot har det varit värre att fortsätta få dem av dem att äta grönsaker runt 7 års ålder. När sonen var mindre var det precis som att han kände på sig att ”vägra grönsaker är det bästa sättet att trotsa mamma” samtidigt som han lycklig kunde komma och säga ”nu mamma har jag vuxit för nu tycker jag om paprika”

När bestämde du dig för att starta ditt egna företag?
Runt 2007 separerade vi och barnen bodde hos mig varannan vecka, i den vevan startade jag även eget och fick utmaningar med att få ihop pusslet med barn, hämta, lämna, eget företag, extra jobb, hem, vänner, träning.. Jag tror att de flesta känner igen sig i den stressen! Det gjorde att jag fick släppa taget och inse att jag inte är någon superkvinna. Det är ju faktiskt inte hela världen om de får mamma scans nångång. Om vi kan hålla 80% bra mat och råvaror så finns det med gott samvete utrymme för 20% mindre bra val.

Under den tiden coachade jag många kvinnor i samma situation, som inte fick ihop sitt livspussel, ville gå ner i vikt och förbättra sin och sina barns hälsa. Det var här idén till onlineprogrammet Familjehälsan föddes. Tänk att det är så många som upplever samma stress och press. Familjehälsan tar upp hälsa ur ett helhetsperspektiv och den stora grejen är att hela familjen tittar på filmerna och gör uppgifterna tillsammans för att skapa inspiration, kunskap, glädje och gemenskap i att förbättra just familjens hälsa. Jag har samlat på mig mycket erfarenhet av alla kunder jag mött och även av att själv vara mamma såklart.

Det var under tiden som jag spelade in tvprogrammet Min Stora Lata Familj för TV3 som jag fick energi till att förverkliga mina idéer och att skapa mitt onlineprogram.

Hur skulle du beskriva din passion för mat?
Det som verkligen berör mig är hur vi skapat vår matkultur och vad vi förknippar till mat. Vi belönar oss med mat, tröstar med mat, umgås med mat och slappnar av med mat. Det heter lilllördag, fredagsmys, lördagsgodis, filmpopcorn, fikarast, syjunta, herrmiddag,, ja kärt barn har många namn. Mat är gott, det ska vara trevligt och det är också en gemensam aktivitet att göra tillsammans. Vad jag menar är att vi behöver bli mer medvetna om vilka matvanor vi skapar och vilka kopplingar som görs. Är det maten/snackset som gör den mysiga känslan till fredagsmyset eller är det gemenskapen där vi ger varandra tid att umgås, kramas och bara vara i ett avslappnat tillstånd?

Jag har haft många duster med min kära familj som så många andra lever i föreställningen att ”det är ju ändå lördag” ”klart barnen ska få äta, det är ju kalas” ”ta en portion till, det är så lite kvar” jag vill så gärna få dem att förstå vad jag menar men det är så djupt rotat i generationer tillbaka. värst av allt är ju att jag fortfarande kommer på mig själv med att tänka och agera i samma banor. Det tar tid att bryta mönster och invanda beteenden

Vilket är ditt bästa boosttips?
Mitt bästa boosttips är att skapa tid och utrymme för att skratta mer tillsammans, det ger mer till sammanhållning, gemenskap och harmoni än något annat du kan äta eller göra.

Malin Jilkén malin@mammaboosten.se

Kommentera ››
Till toppen