Gå till hemsidan och läs mer om Hälsoprogram online, utbildningar, föreläsningar och coachning

Min stora Lata familj, TV3- Familjen Karlsson

karlssonFamiljen Karlsson från TV3 och Min Stora Lata Familj har en spretig matvardag där ingen vill äta likadan mat, de har hemleverans på chips och det blir en del halvfabrikat, läsk, energidryck och onyttigheter. En stor del i att de får i sig för mycket energi är att de äter för stora portioner och för lite grönsaker.
Första steget blir att de tillsammans behöver planera och strukturera och hitta maträtter som de alla kan tänka sig att äta. Dottern i familjen äter fisk annars helt vegetariskt. Genom att börja planera, äta regelbundet och se till att det finns bra saker hemma till mellanmål så hålls hungern i schack och det är lättare att börja vänja sig vid att äta mindre portioner och träna in sin kropp och sinne på sunda hunger och mättnadssignaler.
Att sätta ett attraktivt och glödande mål är dessutom det absolut viktigaste för att överhuvudtaget ens ge sig själv en chans att lyckas, ett tips är att hänga upp sitt mål på SMARTA, dvs
Specifikt
Det behövar vara tydligt vad du vill uppnå

Mätbart
Du behöver kunna mäta dina framgångar och att du är på rätt väg

Accepterat
Du har gjort en konsekvensbeskrivning över vad det innebär för dig att du nå dina mål och hur det påverkar dina nära och kära.

Realistiskt
Är det möjligt att nå ditt mål med de resurser, de möjligheter och den tid du har?

Tidsbestämt
Du behöver veta när du når ditt mål, ett tydligt nuläge och en tydlig målgång.
Håll målet levande genom att hela tiden stämma av att du är enligt plan, utvärdera ta feedback, fira framgångar och agera igen och igen och igen, det skapar framgång och uthållighet

 

Här får ni några av de recept som familjen Karlsson fick göra:
Spättfilé fylld med räkröra på en bädd av sparris wok
1 portion
150 g spättafilé
60 g räkor
2 msk kesella kvarg 1% 30 g
1 msk färsk el fryst dill
rivet skal från ½ citron + några droppar saft
salt och peppar
sparriswok
5 st sparris 50 g
1 st morot 70 g
rättika 60 g
sallad
1 näve gröna blad 20 g
½ dl kidneybönor 35 g
2 rödlöksringar 20 g
pressad citron
örtsalt och peppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda räkorna med kesella och dill. Tvätta citronen och riv av det gula på skalet. Pressa i några droppar citronsaft i röran. Smaka av med salt och peppar. Lägg fyllningen på spättafilén/erna beroende på storlek och rulla ihop.
3. Ugnsbaka under folie med en skvätt vatten i formen cirka 12 minuter.
4. Strimla morot och rättika i tunna stavar. Bryt av och släng den nedersta delen på sparrisen, dela
resten i bitar. Woka i teflonwok/panna, smaka av med salt och peppar.
5. Servera med en sallad på blad, röda bönor och rödlök. Smaka av med pressad citron, örtsalt och
peppar.

Lövbiff med rotfruktspytt och coleslaw
2 portioner
270 g lövbiff
2 tsk rapsolja
Coleslaw
½ dl strimlad vitkål 15 g
½ dl riven morot 30 g
½ dl kesella kvarg 1%
1 msk dijonsenap
4 st valnötshalvor
Muskot
Salt och peppar
Rotfruktspytt
2 dl tärnad kålrot 140 g
2 dl tärnad rotselleri 140 g
½ röd paprika 60 g
färsk eller torkad timjan
ört/mineralsalt och peppar

1 stor näve sallad 40 g
4 msk mungbönsgroddar 30 g
Gör så här
1. Riv morötter och vitkål. Blanda med kesella och dijonsenap, smaka av med riven muskot, örtsalt
och peppar. Lägg hackade valnötter ovanpå.
2. Tärna kålrot, rotselleri och paprika. Lägg blandningen på ett teflonbakpapper. Spraya lätt med olja över och krydda med timjan, salt och peppar. Har du ingen sprayflaska kan du lägga rotfrukterna i en plastpåse, häll på olja och kryddor och ska runt. Baka av på ca 200 grader i 15 minuter.
3. Häll oljan i en teflonpanna och fräs lövbiffen någon minut på var sida, salta och peppra. Lägg coleslowen på lövbiffen, servera med rotfruktspytten, sallad och mungbönsgroddarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Till toppen