Gå till hemsidan och läs mer om Hälsoprogram online, utbildningar, föreläsningar och coachning

Känner mig rik.. med frysen full av bär!

Vilken dag... Svarta vinbär, röda vinbär, krusbär, bigaråer och klarbär.. Så nöjd jag är när jag får fylla upp frysen med bär.

vonbär o krusbärI pappas trädgård i Lerum finns världens bästa svarat vinbär, bären blir alltid stora, saftiga och söta. Just den här busken har följt med vår familj från Överkalix när vi flyttade därifrån 87′ och sedan har den följt med i olika trädgårdar. Nu är pappa påväg att sälja huset och min första tanke: BUSKEN.. vart kan jag gräva ner den?? letar förtvivlat efter en trädgård där den kan bo en stund tills jag har egen trädgård igen. Jag tror att jag fått en liten plats till den i min förra trädgård, där barnens pappas fortfarande bor. Här ser ni min och barnens skörd för dagen, Simon tappade tålamodet för att plocka vinbär så han gick loss på krusbärsbusken som även den dignade med mogna bär. Vinbären är kanongoda att äta som mellanmål med keso eller mixa ner i en smoothie. Förr saftade och syltade jag mycket men det blir inte så mycket med det längre. Däremot ska jag testa göra en vinbärschutney, blir det bra så delar jag med mig här!

 

Efter bärplock hos pappa var det dags att lämna barnen hos sin pappa, väl där ser jag med förskräckelse hur bigaråerna och klarbärenklarbär bigaråerhänger, nästan övermogna, och ropar på att bli plockade. Fram med stege och burk för att rädda de sista bären från förfall. Bigaråerna var så saftiga att de inte gick att kärna ur, jag har nu ställt in dem i frysen för att de ska bli mer lätthanterliga. Att kärna ur bigaråer och frysa in är som att gömma en liten skatt. Lika lycklig blir jag varje gång jag sedan ”hittar” dem och kan lyxa till frukosten eller piffa till en wok med de mörlröda bären. Klarbären däremot är jag sisådär komsikomsa förtjust i, syrliga är de och.. nu kom jag på, det måste ju vara fantastiskt gott med frusna klarbär i en kanna vatten, yes! Jag kan också tänka mig att de kan funka som en smakbrytare i en älgryta. Hoppas, hoppas att pappa får älg i höst!

röda vinbär

Lite längre ner i trädgården växer öven röda vinbär, de är fantastiska att ha i frysen att ta fram till vilt. Jag plockade en burk med hela klasar då det är så fint att garnera med och en burk med bara bär. De har också åkt in frysen för framtida bruk. En häftig syn att se den gröna busken, lyfta lite lätt på en gren för att se de stora röda klasarna digna som en röd matta. Naturen är helt magisk 🙂

 

 

 

samling

Här har jag samlat dagens skatter och själv så njuter jag i fulla drag. Det är lite av den gamla husmorskänslan som sköljer över mig när jag fyllt frysen med det naturen har att erbjuda. En känsla av att vara rik. Nu väntar jag på äpplesäsong och på att plommonen ska mogna.

 

 

 

 

 

 

.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Till toppen