Gå till hemsidan och läs mer om Hälsoprogram online, utbildningar, föreläsningar och coachning

Målfokus och Livsglädje

Målfokus och livsglädje

Vill du känna mer energi, hälsa och livsglädje? Känner du dig fast i ekorrhjulet? Vill du ifrån någonting eller vill du kanske uppnå dina mål? Vill du ha svar på frågan ”varför gör jag inte det jag vet att jag borde göra?”

Det kan jag hjälpa dig med!
Nu kan du anmäla dig till min kurs ”Målfokus och livsglädje”.
Vi ses en timme, en gång i veckan i 4 veckor via zoom där vi varvar föreläsning med praktiska övningar och diskussioner. Du utgår alltid från dina förutsättningar, dina erfarenheter, dina drömmar och mål. Du kommer ha stöd från mig, och dina kurskamrater.

Kursen innehåller i korthet:

 • Tydlig kartläggning av din vardag och livssituation
 • Skapa målfokus och riktigt attraktiva målbilder
 • Göra kraftfulla handlingsplaner och utvärdera det som fungerar/inte fungerar
 • Lev efter dina värderingar
 • Inventera dina resurser och styrkor, likväl som utmaningar och motstånd
 • Bygga hälsobuffert, skapa uthållighet, motivation och hållbara rutiner och vanor
 • Bli bättre på att göra utrymme för det som ger energi och livsglädje.

Du får:

 • 20 minuters individuell uppstart där vi pratar om dina intentioner med att gå kursen, vad är ditt syfte och dina mål?
 • Fyra webinar träffar med föreläsning, praktiska övningar och diskussion
 • En sluten fb grupp där vi alla kan hjälpas åt att peppa i utmaningar och dela framgångar.
 • Digitalt övningshäfte för personlig utveckling
 • E-Kokboken Riktig mat med Rova, en handbok i köket
 • Möjlighet att få individuell coaching till pangpris

När:

Söndag kl 17.00 med start 29/3, 5/4, 19/4, 26/4
Måndag kl 11.30 med start 30/3, 6/4, 20/4, 27/4
Måndag kl 19.00 med start 30/3, 6/4, 20/4, 27/4

Privatperson: 1500 kr inkl moms
Företag: 1500 ex moms

Den här kursen ger dig både kunskap och inspiration för att nå just dina mål och utveckla dina personliga resurser. Det spelar ingen roll hur de ser ut, kanske vet du redan vad du vill, (kanske har du just nu ingen aning), du vet bara att du vill ha förändring och utveckling. Oavsett var du befinner dig, så kommer de här sex veckorna att ge dig ett mycket tydligare och starkare målfokus och motivation. Du kommer att få med dig insikter om dig själv, din omgivning, dina förmågor och dina beteenden. Du kommer också att lära dig vilka styrkor och framgångsfaktorer du har och hur du kan hantera de situationer som annars brukar få dig ur spår och tappa fokus och motivation.

Jag vill dela med mig av alla de verktyg som gör att du kan ta egen kontroll över att nå dina drömmar och dina mål. Jag har lång erfarenhet av att coacha och inspirera människor till nytänkande, beteendeförändringar och personlig utveckling. Det gör jag idag genom att hålla utbildningar, workshops, inspirationsföreläsningar och coaching inom hälsa, personlig utveckling, ledarskap och hälsofrämjande ledarskap. Jag hjälper företag och dess medarbetare att skapa arbetsglädje, må bättre, nå sina mål och stärka sin motivation både som individer och som grupp. Det arbetet kan du läsa mer om på Checkpoint Academy

Mejla dina frågor och din anmälan till mig här: Kontakt

Varmt välkommen till min kurs <3

 

Kommentera ››

Jag hade fel… Trendspaning 2017

Oj så glad jag är att jag hade så fel… Trendspaning 2017

Min kollega Emilie bad mig skriva ett inlägg om hälsotrender 2017… Suck tänkte jag och himlade med ögonen, för jag har alltid varit skeptisk till alla hetsiga trender som går inom ämnet hälsa. Allt från olika dieter, löpsedelsdramatik, råvaruhetser och lyckoformler. Även detta år tänkte jag då bjuda på ett ”back to basics” och ”sunt förnuft” inlägg som förespråkar att bara stanna upp en stund. Stanna upp och fundera på vad du behöver just nu och vad din kropp behöver just nu.

Men oj vad snopen jag blev. Jag gick verkligen in för att leta efter trender jag kunde såga, och jag är den första att be om ursäkt. Flera hälsomagasin och veckotidningar hittade jag som skrev om andra saker.  Rapporter och källor som rapporten Trendspotting 2017 från matkommunikationsbyrån Food & Friends och Global Wellness Institute som också motbevisade mig i många avseenden.

En kort sammanfattning av hälsotrenderna 2017 är:

vegetables-790022_1280

·      Njutning, både av mat och av livet.

·      Återhämtning och sömn.

·      Mindfulness och balans i tillvaron.

·      Upplevelsebaserad träning, utomhusträning och hemma-träning.

·      Klimatsmarta val av mat.

·      Mer grönt och fortsatt trend för våra svenska superfood råvaror.

·      Mer soppor.

·      Vi hittar även ord som flexitarian som står för mer grönt och mindre animaliskt protein. Och climatarian, som står för att göra klimatsmarta val och minska svinnet.

Äntligen finns det hopp i mediabruset om trender som kan påverka oss att använda vårt sunda förnuft. Det skapar hopp om tillfälle att skapa hållbara vanor för våra kroppar, våra sinnen och även vår miljö. Jag ser med förväntan fram emot 2017<3

Vill du ta med både dig själv och hela din familj för att följa trenden att skapa mer balans och njutning i vardagen?  då är onlineprogrammet Familjehälsan ett riktigt bra verktyg där ni tillsammans gör en förändring. Alla i familjen får vara delaktiga och ta ansvar för att nå era gemensamma mål på ett glädjefyllt sätt. Läs gärna mer här

Kram och njuta av vardagen 🙂

Kommentera ››

Black Friday på Health&Training camp

Intresserad av träning och hälsa?img_2029

Vill du hänga med oss på en helt magisk helg i hälsans tecken?

Nästa år genomför vi Health & Training Camp för tredje året i rad. En helg med inspiration kring mental och fysisk hälsa. Helgen innehåller ca 8 träningspass, matlagningskurs, föreläsningar och framför allt glädje och gemenskap i en naturskön miljö.

Registrerar du dig här till Swecamps nyhetsbrev så får du en kampanjkod skickad till dig under Black Friday den 25 november.

Anmäler du dig till Health & Training Camp den 25 november och använder kampanjkoden får du 20% rabatt på deltagaravgiften. Ordinarie pris är 2995 kr för boende i stuga och 2595 kr för boende på campingtomt.

Här genomförs Health & Training Camp 2017
28-30 april – Swecamp Johannesvik, Kungshamn
12-14 maj – Swecamp Bomstadbaden, Karlstad
1-3 september – Swecamp Byske Havsbad, Byske
29 september – 1 oktober – Swecamp Kronocamping, Lidköping

Här kan du läsa mer om träningshelgen!
(öppnas i ny flik

 • Registrera dig för vårt nyhetsbrev
 • Den 25/11 får du en kampanjkod
 • Den 25/11 anmäler du dig och anger rabattkoden i kommentarsfältet för att få 20% rabatt
 • Inför helgen får du nyhetsbrev med inspiration om träning och hälsa

Vi kommer att få superkul tillsammans 🙂

Kommentera ››

Stress och Splittrat fokus? Skapa din balans

Stress och splittrat fokus…. Det är ett faktum i mångas vardag, hur ser det ut för dig?

På Swecamps Health & Training Camp kommer du få en hel del kunskap, inspiration och verktyg för att lättare kunna fokusera på det som är viktigt för dig. Fokusera på det som gör att du rör dig i riktning mot din önskade mål, oavsett om det handlar om att nå önskad hälsa, livsstil eller mål för personlig utveckling.

Här vill jag dela med mig av en modell som du kan använda för att för att få grepp om tillvaron, lättare kunna se din balans och för att kunna se vart energiläckagen finns.

Syftet med övningen är att skapa medvetenhet kring hur nöjd du är med olika delar av ditt liv. Skapa insikter kring vad balans är och hur det ser ut för just dig, just idag. Att gör ditt egna livshjul skapar även medvetenhet kring dina stressfaktorer och energiläckage så du kan börja agera för att stoppa dem.

Jag jobbar ofta med den här modellen i coachsammanhang, jag har än idag inte stött på någon med ett 100 % snurrande livshjul. Livet går upp och ner och vissa stunder behöver vi lägga mer energi och fokus i ett par områden, och det är såklart helt okej och en del i att vara människa. Problem blir det först när du blundar för dina behov i de andra områden under för lång tid, då blir det obalans.

Livshjulet

Livshjulet

Det här livshjulet är indelat i 7 tårtbitar. Du kan välja att använda det här hjulet eller så gör du ett eget med delar som du tycker är viktiga för dig.

Hjulet mäter din nöjdhet och har värdet 0 % nöjd i mitten och längst ut i kanten är du 100 % nöjd inom respektive område.

 1. Dra ett streck genom varje tårtbit där du intuitivt värderar hur nöjd du är inom respektive område. Första steget är helt intuitivt, det vill säga att du egentligen inte har några fastställda kriterier på vad som är 0 % respektive 100 %.
 2. Titta på hjulet och din balans. Gå igenom tårtbit för tårtbit för att skriva ner vad det är som gör att du värderat som du har gjort.
 3. Skriv ner det önskade läget inom varje område, hur skulle det vara för att du skulle kunna sätta strecket på 100 % nöjd?
 4. Gör en ACTION- plan. Välj endast ut tre små saker du vill börja med för att få en bättre balans. Skriv ner VAD du behöver göra, NÄR du ska göra det och HUR du ska gå tillväga.
 5. Ett tips kan vara att hänga upp livshjulet synligt som en kom ihåg till att skapa balans.  Gör om hjulet kontinuerligt för att se din utveckling.

Lycka till och hoppas vi ses på vårens Health & Training Camps, läs mer här

Kommentera ››

Från idétorka till matglädje och lustfyllt skapande

Att få vara med och inspirera andra att tänka utanför boxen är en stor del av min drivkraft i allt jag gör, oavsett vilket ämne jag för tillfället pratar om. Det kan handla om stresshantering, att sätta kraftfulla mål och bryta gamla inkörda vanor eller helt enkelt riva loss en riktigt doft- och färgsprakande kockshow där kunskap, inspiration och ren matglädje varvas om vart annat.

Tycker du att du har fastnat i idétorka på vad du ska äta? du vill egentligen ha något som är gott men och också hälsosamt? Lugn bara lugn, du är verkligen inte ensam. Visste du att vi i Sverige har 5-8 rätter som konstant ligger på menyn? Vi går samma väg i butiken och fyller kundvagnen med samma saker som vi gjorde förra gången vi handlade med vetskapen om att ”med de här sakerna fixar vi alltid till nått” och så blir det samma repertoar som det går rundgång i.

Jag tycker om att utmana dig i köket, börja med att föra in lite nya råvaror eller varför inte använda välkända råvaror på nya sätt? Har du någon gång stått vid hyllan i mataffären och funderat på vad du skulle kunna göra med det du ser framför dig? köpt hem en förpackningen med ex mathavre glad i hågen för det ska visst vara nyttigt. Ett halvår senare står den kvar i skåpet, oöppnad, för att du inte vet vad du ska göra med den? När jag håller min kockshow eller min matlagningsworkshop så är det fokus på just att praktiskt smaka, se, klämma, känna, dofta och uppleva nya smaker, kombinationer, konsistenser och råvaror. All för att du ska få med så mycket som möjligt hem till ditt kök.

IMG_5343 (1)

Laddat upp inför föreläsning

 

 

Det finns så mycket att leka med när det kommer till mat, hela kryddor, färska kryddor, naturliga smaksättare. För att inte tala om vår svenska skatt med alla fantastiska rotfrukter som går att kombinera i det oändliga.

IMG_5357

Workshop ”Rolig mat med Rova”

 

Mat ska vara.. är.. och bör vara lustfyllt och njutningsfullt. Vi är utrustade med ett fantastiskt belöningscentra och har förmågan att träna upp våra sinnen och kittla dem för att skapa upplevelser. Är du van vid att äta mjöltyngda gräddsåser och supersmaklig mat med både fett, sött och salt i så är det vad dina sinnen är vältränade i att tycka om. Att göra en beteendeförändring och lägga om kosten till handlar minst lika mycket om att träna om sina egna belöningssignaler som att göra en annorlunda menyplanering. Där kommer mitt stående utryck in: ”Locka dig själv till sunda vanor” Det innebär att lägga fokus på det jag får och vill äta och göra det så njutningsfullt som möjligt genom att få med alla sinnen och skapa nya sinnesupplevelser. Där har jag en hel verktygslåda med mig full med verktyg för att göra just det 🙂 Med online-programmet familjehälsan får du även med dig barnen till att vilja prova nya smaker.

När provade du en ny grönsak senast? Vad var det du provade och vad gjorde du med den? Berätta gärna i kommentarsfältet.

IMG_2951

Efter kockshow blir det avsmakning såklart 🙂

 

Kommentera ››

Middagstips ur kokboken ”Riktig mat med Rova – mätt och lätt”

Här får ni ett riktigt bra middagstips till söndagsmiddagen:
Ört – och vitlöksrubbad lammkotlett med ratatouille.
Receptet kommer ur min E-kokbok ”Riktig mat med Rova – mätt och lätt” Boken finns för nedladdning på exempelvis Adlibris eller Bokus. Den innehåller allt du behöver för att lyckas med sund och god matlagning, både i teori och praktik.

 • Näringslära,
 • Hur läser man en innehållsförteckning,
 • Hur kan jag planera och få med hela familjen,
 • Så mycket behöver du äta
 • Tillagningsmetoder
 • Frukost
 • Mellanmål
 • Kvällsmål
 • 3 färdiga veckomenyer där middagen blir en lunchlåda måndag – torsdag.
 • Inköpslistor
 • Så sätter du kraftfulla mål
 • Öka din motivation och viljestyrka

Recepten håller en energifördelning på ca 30-35E% Kolhydrater 30-35E% fett och upp mot 40 E% protein. Grunden är ca 350-400 kcal i menyerna med tips på hur recepten bör anpassas. Ett gäng recept med mer långsamma kolhydrater som ligger på ca 400-450 kcal.

 Ört och vitlöksrubbad lammkotlett med ratatouille

lammracks

Ört – och vitlöksrubbad lammkotlett med ratatouille

2 portioner

Rubbad lammkotlett
300 g lammkotlett
1 tsk torkad rosmarin
4 stora vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan
1 tsk rapsolja

Ratatouille
½ röd paprika 60 g
½ gul paprika 60 g
½ gul lök 60 g
8 tunna skivor aubergine 100 g
20 cm zucchini 100 g
½ chili beroende på styrka
1 tsk olja
2 dl krossade tomater 200 g
svartpeppar
mineralsalt

Tillbehör
20 st vaxbönor 100 g
sallad 40 g

1. Gör en kryddpasta på 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk rosmarin och 1 tsk timjan, gnid in kryddorna i köttet och låt stå svalt i cirka 40 minuter. Ta ut dem ur kylen så att de håller rumstemperatur innan stekning.
2. Dela paprika, lök, zucchini och aubergineskivor i bitar, finhacka chili och fräs allt i 1 tsk olja i en teflonpanna utan att det tar färg.
3. Häll över i en kastrull. Tillsätt krossade tomater, 1 tsk timjan och krydda med salt och peppar. Låt ratatouillen sjuda på medelhög värme under lock i cirka 30 minuter. Pressa i två vitlöksklyftor mot slutet.
4. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten, koka vaxbönorna i cirka 4 minuter, ringla 1 tsk olja över dem och dra några drag med pepparkvarnen över.
5. Häll 1 tsk olja i en teflonpanna och värm till medeltemperatur. Stek lammkotletterna 2-3 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar. Skär bort fettkanten.
6. Servera med ratatouille, sallad och vaxbönor.

Ur kokboken ”Riktig mat med Rova – mätt och lätt”
Finns för nedladdning på Adlibris eller Bokus 
riktig_mat_med_rova_2014-01-08_omslag

 

Kommentera ››

Äääääntligen är min E-kokbok ute ”Riktig mat med Rova -mätt och lätt”

riktig_mat_med_rova_2014-01-08_omslagNu är min E-kokbok ute ”Riktigt mat med Rova – mätt och lätt”

Du köper den på alla stora boksajter, exempel Adlibris; Klicka här
eller Bokus; klicka här

Ladda ner den till dint surfplatta, läsplatta, smartphone eller dator! Du får klickbar innehållsförteckning, sökfunktion, du ksn bokmärka favoritrecepten och även göra anteckningar i den 🙂

Riktig mat med Rova” är en bok som ger dig guidning till att nå dina viktmål och samtidigt lägger grunden för sunda vanor på lång sikt, utan någon dietstämpel. Det är en handbok där du kan läsa om hur du veckoplanerar, gör din egen snabbmat och vilka olika redskap och tillagningsmetoder du kan använda för sund matlagning. Du kan läsa om hur du anpassar maten efter vem du är och även till hela din familj – alla vinner ju på att äta god och bra mat! Boken ger dig inspiration till att leka mer med kryddor och smaksättningar. Du får tre kompletta veckomenyer för en person och för att slippa spendera all tid i köket bygger de på att middagen blir en lunchlåda under veckodagarna. Du får med inköpslistor och tips på frukost, mellanmål och kvällsmål. Använd boken på olika sätt och välj själv om du vill följa menyerna fullt ut eller om du vill plocka enstaka rätter. Här finns massor av tips på planering och struktur som passar in i just ditt liv.

 

 

 

Camilla Rova; Hälsokonsult med mission att skapa kvalité i mötet med dig själv och andra.

Kommentera ››

Panik, vardagsrörelse och stegräknarutmaning

Den senaste forskningen kring rörelse handlar om effekter av att minska sin stillasittandetid. Forskningen visar även på att även den som går på gymtappa regelbundet har minskat sin vardagsmotion avsevärt, alla negativa hälsoeffekter radas såklart upp men det tänker jag inte gå in på nu. Så nu, sagt och gjort vill jag få koll på hur mycket jag egentligen rör mig en helt vanlig dag. Den klassiska stegräknaren fick komma fram ur lådan för att fungera som måttstock. Jag belv inspirerad av Ulrika Gabriel som även hon tagit fram sin stegräknare läs hennes blogg här:

Mitt mål till att börja med är att landa på 10 000 steg, gärna upp till 12 000 🙂

Dagen började med kontorsjobb och artikelskrivande, sedan bilen ut till Torslanda för en fantastiskt trevlig nätverkslunch, bilen hem för mer skriv- och adminjobb. Dagen avslutas med matlagning och middag med kidzen.. SHIT.. tittar på stegräknaren och ser ynka 1420 steg.. Hur är det möjligt? Hur ska jag fixa mina 10 000? på med underställ, vantar, skidsockor och mössa. Ut i kylan!

 

uteVäl ute är det friskt och vinden biter gott i kinderna, det börjar snöa.. tjohooo.. Jag älskar verkligen att gå ute när det snöar, lyckobubblorna i kroppen får lixom fart och allt känns mycket lättar, ljusare, varmare och mysigare 🙂 blir som barn på nytt.

Men nu undrade jag hur långt jag egentligen behöver gå för att komma upp i 10 000 steg? det var ju en hel evighet sedan jag själv anordnade stegräknartävlingar för mina kunder, mindes inte riktigt..

Jag tog sikte på majorna, satte på runkeepern, ökade musiken, tog längre och snabbare steg. Jag gick en extra sväng över gråberget, masthugget.. runt omkring, upp och tillbaka till hagen igen.steg

1,2 mil och 16423 steg senare var jag hemma igen, sååååå underbart skönt 🙂 Lite överdrivet kanske men nu vet jag vad som krävs och i morgon satsar jag på att sprida ut stegen mer över dagen. Ett superbra mätverktyg för att medvetandegöra min egen rörelse. Visserligen blir det ett och annat gympass också men som sagt, vardagsrörelsen är det som gör en hälsoskillnad i det långa loppet.

NU har vi bestämt oss för att göra en riktig stegräknarutmaning!!
Du hänger väl på?

Det är jag, Camilla Rova, och den ubersprudlande coachen och hälsoinspiratören Ulrika Gabriel tillsammans med den fantastiska ptn, massören och akupunktören Micael Nydén som kommer peppa, motivera och entusiasmera dig som hänger med oss. Vi kommer att utmana er genom  Tappa.se och deras Startskottet 2014 som startar 6/2 och håller på till 27/3. Där kommer vi att kunna registrera steg, samla bonusar, följa varandra, utmana varandra och även tävla mot andra lag. såå kul..!! Tänk på att det inte handlar om flest antal steg i första hand utan främst om hur många dagar med minst 10 000 vi får ihop.

Gör så här:
1: Gå in och anmäl att ni vill vara med här, under rullisten branch väljer du privatperson.
2: Ni får ert startpaket hemskickat till er inom 2 dagar.
3: I startpaketet finns er kod som ni använder för att registrera ert konto.
4: Välj vår grupp ”Vi är på GÅNG” i rullisten.

Anmäl gärna innan 3/2 för att hinna få ert starpaket innan start som är den 6/2

Vi kommer även att finns i en sluten grupp på Facebook som heter ”Vi är på GÅNG!” Det blir vårt forum, välkommen till oss 🙂

tappa bilder

 

 

 

Kommentera ››

Bli detektiv i mataffären

Energiinnehållet i den mat vi äter mäts i kilojoule (kj) men ofta används enheten kilokalori (kcal)som är en gammal mätenhet som hänger kvar. En kalori motsvarar den mängd energi som behövs för att värma ett gram vatten en grad Celsius. 1 kalori x1000= 1 kcal

Energiinnehållet som skrivs på livsmedelsförpackningar anger hur mycket kemisk energi maten innehåller. När man tar reda på det så tar man en bit av livsmedlet eller näringsämnet och eldar upp det. Sedan mäter man hur stor mängd energi som avges i form av värme. Värmemängden räknas sedan om till kalorier och joule.

Energiinnehåll per gram (avrundat):
Protein 4 kcal (17 kj)
Kolhydrater 4 kcal (17kj)
Fett 9kcal (39kj)
Alkohol 7 kcal (29kj)

Energifördelning
Du behöver även veta vad du ska fylla ditt energiintag med, du skulle kunna äta 2100 kcal bara bröd, men då kommer du att få brist på andra näringsämnen. Tänk därför på att äta både protein, fett och kolhydrater vid måltiderna, plus frukt och grönt för att få i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler.

Ingrediensförteckning
På förpackningen hittar du all den information du behöver för att kunna läsa dig till vad en vara innehåller och vilken kvalité den har. Köper du varor över disk ska personalen kunna redogöra för innehållet. Enligt lag ska alla förpackade varor märkas med en ingrediensförteckning där alla ingredienser och tillsatser är utskrivna efter vikt, och de ska anges i fallande ordning. Det betyder att den ingrediens det finns mest av alltid står först och den det finns minst av alltid kommer sist. Med den vetskapen är det enkelt att hitta dolda sockerkällor och sämre fett källor. På ingrediensförteckningen deklareras endast ingredienserna. Det du inte ser är hur mycket
av respektive ingrediens den innehåller då mängden varken anges i vikt eller procent. För att ta reda på hur mycket energi livsmedlet innehåller kan du nu leta upp näringsdeklarationen för att få nästa ledtråd.

Näringsdeklaration
Energiinnehållet i maten vi äter mäts antingen i kilojoule (kj) eller i kilokalorier (kcal). Det finns ingen lag som säger att en vara ska vara märkt med en näringsdeklaration men de flesta livsmedelsproducenter skriver ut den ändå. Här brukar information ges om hur mycket energi 100 gram av produkten innehåller. I näringsdeklarationen kan man också se hur mycket protein, fett och kolhydrater 100 gram av produkten innehåller. Idag är det även vanligt att livsmedelsföretagen skriver ut hur mycket av fettet som är mättat/omättat, hur
mycket som är sockerarter och hur mycket salt, vitaminer och mineraler produkten innehåller. Näringsdeklarationen kan du använda för att se hur mycket energi du får i dig av 100 gram av varan.

Ex: Cornflakes av känt märke
kelloggs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Här har de redan skrivit ut hur mycket energi 1 portion ger, det vill säga om en portion för dig är 30 gram får du i dig 113 kcal. Lägg därtill det du äter till dina cornflakes. Kolhydrater ”varav sockerarter” kan vara den mängd socker som finns naturligt i råvaran men också den del socker som är tillsatt i produkten. Här behöver du titta på hur produkten är sammansatt, är det en produkt som naturligt innehåller sockerarter eller är det tillsatt socker som anges? När det gäller exempelvis flingor och bröd finns en fördel i att välja så lågt antal sockerarter som möjligt. I exemplet ser du att det finns mest majs i produkten (som tur är) och ingrediens nummer två är tillsatt socker. Det är alltså här du kan se hur produkten är sammansatt. Stärkelse är en annan typ av kolhydrat som du hittar ibland annat i potatis och spannmålsprodukter. Läs mer under kapitlet kolhydrater i min E-kokbok ”Riktig mat med Rova – mätt och lätt” som finns att ladda ner på ex Adlibris

Tillsatser och E-nummer
Det finns flera anledningar till att livsmedelsproducenterna använder olika tillsatser i sina produkter. Det kan vara att de vill ha längre hållbarhet, öka näringsinnehållet eller förbättra smak, färg, lukt ellerkonsistens. Många gånger används tillsatser för att få fram en billigare vara, men dessvärre blir det ofta på bekostnad av kvalitén. Alla tillsatser godkända av EU tilldelas ett E-nummer. Beteckningen E betyder att europeiska unionen har godkänt tillsatsen och det efterföljande numret är id-numret för just den specifika tillsatsen. Alla tillsatser är som sagt godkända, många helt ofarliga medan andra kan vara mindre hälsosamma. Oavsett vilken tillsats vi pratar om så har ämnet bearbetats industriellt på något sätt. Välj produkter med så få tillsatser som möjligt. Här får du en snabbnyckel till vad E-numren betyder:

Färgämnen (E100 – E180)
Konserveringsmedel (E200 – E297, E1105)
Antioxidationsmedel (E 300 – E 385, E586)
Emulgerings-, stabiliserings-, förtjocknings- och geleringsmedel (E 400-E 495, E 1204, E 1404-E 1452
Sötningsmedel (E 420-E 421, E 950 – E 968)
Övriga tillsatser – Syror, baser och salter (E 500-530)
Klumpförebyggande medel (E 535-570)
Smakförstärkare (E 620-640)
Ytbehandlingsmedel (E 901-914)
Förpackningsgaser och drivgaser (E 290, E 938-949)

Tillverkaren behöver inte skriva ut om ursprunget till tillsatsen är vegetabiliskt eller animaliskt. En bra grundtanke att ha med sig är att välja så rena och tillsatsfria råvaror som möjligt. Tänk dig tillbaka före industrialismens tid och fyll kundvagnen med grönsaker, frukt, fisk, fågel och rent kött. Med lite planering går matlagningen enkelt och smidigt och resultatet blir mycket bättre, godare och hälsosammare för hela familjen.

Påståenden om sockerhalt
Dessa påståenden om sockerhalten i livsmedel, eller andra som av konsumenterna uppfattas på samma sätt,
får göras om livsmedlen uppfyller villkoren som ges i förordningen:
– Sockerfri
– Lågt innehåll/låg halt
– Utan tillsatt socker
– Minskat innehåll av socker/light

Sockerfri
Påståendet innebär att produkten innehåller högst 0,5 g socker per 100 g eller 100 ml av livsmedlet.

Låg sockerhalt
Påståendet innebär att produkten innehåller högst 5 g sockerarter per 100 g livsmedel i fast form eller högst 2,5 g sockerarter per 100 g för livsmedel i flytande form.

Utan tillsatt socker
Påståendet innebär att produkten inte innehåller några mono-eller disackarider eller något annat livsmedel som har tillsatts på grund av sina sötande egenskaper. Om socker finns naturligt i livsmedlet bör även följande uppgift finnas på märkningen: ”innehåller naturligt förekommande sockerarter”.

Minskat innehåll av socker/light
Påståendet innebär att innehållet av sockerarter i produkten har minskats med minst 30 procent jämfört med en liknande produkt. Om uttrycket ”light” används med avsikt att ange att sockerhalten har minskats ska uttrycket åtföljas av en hänvisning till socker. Uttrycket ”lättsockrad” motsvarar ”minskat innehåll av socker”.

Osötat
Detta påstående är inte ett näringspåstående, men uttrycket får inte användas på ett sätt som kan vilseleda konsumenterna. En produkt med märkningen osötad bör därför inte ha tillsatts sötningsmedel eller ingredienser som används för att ge livsmedlet söt smak.
Källa: slv.se

Kommentera ››
Till toppen